NEW Konferencija: Budućnost izvođačkih umetnosti u Srbiji – perspektive i izazovi

EN

Konferencija NEW posvećena je izazovima i perspektivama savremenih izvođačkih umetnosti u Srbiji.

U maju 2018, Evropska komisija usvojila je New evropsku agendu za kulturu u kojoj se predlaže promocja kulture, podrška zaposlenih i porast internacionalne saradnje u kulturnim i kreativnim sektorima. Kreativna Evropa imaće veliku ulogu u podršci New agende. Ovakva podrška otvara velike mogućnosti i šansu za napredak i razvoj izvođačkih umetnosti u Evropi, u poljima međunarodne saradnje, bolje edukacije i finansiranja.

Izvođačke umetnosti nastale su na javnim mestima. One su manifestacija demokratskog života. Ovo osvrtanje na sam početak razvoja izvođačkih umetnosti ima za cilj da podseti na veliki značaj podrške pozorišta i izvođača, kao i na značaj održanja kulturne i jezičke raznovrsnosti.

Program konferencije obuhvatiće predstavljanje analize stanja izvođačkih umetnosti u Srbiji koja je rezultat istraživanja O pozorištu koje je sprovedeno tokom 2018. godine. Polazeći od potencijala koji postoje u oblasti izvođačkih umetnosti u Srbiji, ali i nedostatka mehanizama za njihov održivi razvoj, konferencija predstavlja prvi korak u redefinisanju savremenog stvaralaštva u oblasti izvođačkih umetnosti u Srbiji.

Cilj NEW konferencije je redefinisanje savremenih institucionalnih i vaninstitucionalnih praksi u ovoj oblasti i pozicije izvođačkih umetnosti na evropskoj kulturnoj i umetničkoj sceni, pre svega u kontekstu međunarodne saradnje i participacije publike.

NEW je deo šire platforme New European Way koja je fokusirana na obrazovanje i umrežavanje mladih autora, jačanje međunarodne saradnje i na stvaranje osnovnih preduslova za razvoj savremenog pozorišta. NEW je prva platforma u regionu koja okuplja brojne autore i najznačajnije aktere u polju savremene umetnosti sa ciljem umrežavanja, razmena ideja i promocije novih lica savremenog pozorišta.